četrtek, 5. november 2009

Rozike in plavčki

Zima je tu in naši šjori so vse zimske stvari premajhne. Klasika. Poleti je očitno tako zrasla, da lahko odpišem vse lanske cunje in se lotim nabave novih. Tako sva včeraj z najboljšim možem dopoldne odšla po štacunah, šjori je bila v vrtcu, malega sva spečega prepustila babici.
In sva šla. Že občutek, da sva sama v avtu mi je bil čuden, kar naprej sem se obračala, da bi pobrala kakšno stvar ali popravila dudo. Ampak ko sem enkrat padla v filing "biti brez otrok", je bilo pa prav luštno.
No, štacune so bile polne otroške zimske robe, tudi cene so, moram reči, ugodne. Tako da nevede tam pustiš mnogo več denarja, kot si sprva nameraval. Kar me moti, in to je najbrž opazil vsak starš, ki ima otroke različnega spola, da ne moreš kupiti oblačilca, ki bi ga drugi otrok lahko ponosil za prvim. Ni variante. Obleke za punčke so v devetdesetih odstotkih roza ali vijolične, nekaj malega je modrosive, ampak tam je gotovo prišita kakšna rožica ali metuljček, ali pa so krojene "po žensko". Tudi fantovskim oblačilcem se jasno vidi, da so za fante, bodiji imajo prišite majhne kravatke in metuljčke, barve so kombinacija temno zelene, rjave in zemfaste, skratka, nobena punčka jih ne bi nosila za svojim bratcem in bratca bi zafrkavali vsi v vrtcu, če bi mu mama zjutraj oblekla kaj, kar je pred časom nosila sestrica.
In potem sem se začela spraševati, ali nismo potrošniki sami krivi, da nas fopajo s takšnimi podmuklimi marketinški prijemi, da je roza za punčke in modra za fantke. Zakaj ne zatežimo za otroške cunje v rumeni, oranžni ali rdeči barvi, ko se odpravimo kupovat za svoje otroke? Kdaj otroci pravzaprav prerastejo roza-modro fazo, in začnejo nositi druge barve? A je dvoletni fantič v rumeno-belo-roza popolnoma ohranjeni črtasti majici res lahko tarča posmeha? A je fora te delitve res samo v kovanju dobička?
Ker nam se podstrešje šibi od cotk vseh odtenkov roza, ki jih mali ne bo mogel ponositi, razen mogoče kakšne pižamice in pa žabic, ki pa jih javnost zagotovo ne bo ugledala.
Pa da se vrnem na začetek štorije. Nabavila sva še več, kot sva mislila, šjori bo vso zimo lepo in toplo spedenana in kapa se bo barvno ujemala z rokavicami in bundo. Dvomim pa, da bo imel čez tri zime mali kaj od tega najinega včerajšnjega nakupovanja. Razen, če do takrat ne lansiramo, da je vijolična hudo modna barva za fantičke.

1 komentar:

  1. Naš mulo ima kar par stvari roza, ampak brez rožic. :)

    Jaz ga rada oblečem v travnato zeleno, pa čimbolj nevtrale stvari kupujem. Všeč so mi enostavne majčke v Zari, ki jih dobiš v različnih barvah, od modre, zelene, roza, rjave, bele, črne, olivne,.. potem mu pa čez oblečem kako kratko majčko. Pa kavbojke, klasičnega kroja. Verjetno bi skoraj lažje oblekla punčko v fantovska oblačila kot obratno.

    Kar pa mene moti je pa, da za fanta starega manj kot tri leta ni več mogoče dobiti kakih luštnih otroških stvari. Vse je že tako odraslo. Bljak. Pa sami batmeni, starwars, in bagerji.

    OdgovoriIzbriši